Det finns fler countryartister än någon människa kan hålla i huvudet. Men vissa namn går det inte att bortse från. En av dem är Johnny Cash, av många ansedd som världens största countryartist någonsin.

Det är inte ovanligt att countryartister gör utflykter i andra genrer, eller inspirerar artister inom andra genrer. Ett av de bästa exemplen är Dolly Parton, som gjort flera popalbum och som fick se en av sina stora hits bli en ännu större hit när Whitney Houston gjorde en ny version av den. Men det är få artister över huvud taget som kan sägas ha uppfunnit en egen genre, eller som har blivit invalda i hall of fame för flera olika genrer.LP-skiva med Johnny Cash

En som uppnådde detta, och mycket mer därtill, var J. R. Cash, född 26 februari 1932 i samhället Kingsland i Arkansas. Han valdes in amerikanska Hall of Fame för hela tre genrer: country, gospel och rock n roll. Han var även med om att skapa den musikgenre som kallas americana, och som hämtar mycket av stämningar och teman från den mörkare delen av countrymusiken.

Efternamnet Cash var inget artistnamn, och har ingenting med pengar att göra. Släkten Cash härstammade från Fife i Skottland, där det finns flera platser som heter något med Cash, bl.a. sjön Cash Loch. Faktum är dock att namnet Johnny var mer av ett artistnamn. Hans dopnamn var verkligen J. R., men när han tog värvning i amerikanska flygvapnet var han tvungen att skriva in sig med ett ”riktigt” namn, så då fick det bli John.

Den musikaliska karriären

Cash skrev kontrakt med Sun Records 1955, och valde då Johnny Cash som sitt artistnamn. Sin första singel, Hey, Porter, släppte han tillsammans med kompbandet Tennessee Two 21 maj 1955. Två av hans mest kända låtar, Folsom Prison Blues och I Walk the Line, släpptes året därpå. Det finns inte plats att räkna upp alla skivor, singlar eller hits här. Enligt Wikipedia släppte han 55 studioalbum, sex livealbum, två soundtracks och 104 samlingar. Kvaliteten på albumen varierar naturligtvis, konstigt vore väl annars med tanke på att karriären spände över ett halvt sekel, och påverkades av Cash’ perioder av drogmissbruk.

Något som kännetecknar Johnny Cash är att han spelade in flera av sina största hits mycket tidigt i karriären, men också att han slutade den på topp. Tillsammans med producenten Rick Rubin, som arbetat med alla från Public Enemy till Slayer, spelade han in fem album med sparsmakad instrumentering. De släpptes på American Recordings och döptes till American I-V.

Att spela in andras låtar har aldrig varit problematiskt inom countryn. Det är vanligt att artister spelar in evergreens eller gamla visor, och det har länge funnits professionella låtskrivare som skriver texter till många artister. På American-skivorna valde Johnny Cash att tolka låtar från hela 1900-talet, ursprungligen framförda av bl.a. U2, Depeche Mode, Nick Cave och Will Oldham. En av de mest uppmärksammade låtarna var Hurt, som ursprungligen skrevs av Trent Reznor, mer känd som Nine Inch Nails.

Johnny Cash har också inspirerat andra artister när det kommer till deras artistnamn: den amerikanske rapparen Johnny May Cash, den estniske (!) dito Tommie Cash och den indiske countrysångaren Bobby Cash, som har haft stora framgångar i Australien.