Att country är populärt i Sverige överraskar nog ingen. Vad alla däremot inte tänker på är hur många av countryns element som har smugit sig in i andra genres. Inte minst gäller detta en av de mest folkkära artisterna i Sverige, Ann-Kristin ”Kikki Danielsson” Ros.

LP-skiva med Kikki DanielssonKikki Danielsson, som är folkbokförd under namnet Ann-Kristin Ros, har varit verksam i många olika musikgenrer. Mest förknippas hon kanske med schlager, undertiteln på hennes självbiografi är t.o.m. ”ett schlagerliv”. Hon har deltagit i svenska melodifestivalen nio gånger, och i den norska motsvarigheten Norsk Melodi Grand Prix en gång, och i Eurovision Song Contest två gånger. 1985 kom hon på tredje plats i Eurovision med Bra vibrationer, som är en av hennes mest kända låtar.

Country-Kikki

Förutom en karriär inom schlager och i flera dansband, bl.a. Wizex, har Kikki Danielsson länge varit verksam inom country. 1979 bildade hon tillsammans med bl.a. Lasse Holm countrypopgruppen Chips. 1984 spelade hon in albumet Midnight Sunshine i Nashville, och i samband med detta blev hon också hedersmedborgare i staden. Albumet förvånade många, eftersom det sålde bra både i Sverige och i USA. Det skulle dock komma att dröja nästan 30 år innan hon kom tillbaka till countryn. I en intervju med tidningen Faktum berättar hon om hur det gick till.

Kikki Danielsson turnerar flitigt. Här kan man se ett klipp från när hon spelade i Ed i Dalsland.

Löpsedlarnas Kikki

Precis som många andra inom countrymusiken har Kikki Danielsson tidvis uppmärksammat mer för sitt privatliv än för sin musik. Även den som aldrig har hört hennes musik känner till henne, och det är till stor del kvälls- och skvallertidningarnas fel eller förtjänst. När hon fick besök av tv-programmet Arga Snickaren kom en stor del av programmet att handla om hennes ekonomi, trots att det är ett inredningsprogram. Kikki Danielsson är ett bevis på att man aldrig blir profet i sitt hemland.