Country uppfattas ibland som en manlig genre. Men det finns flera kvinnliga musiker som varit mycket framgångsrika inom country. En av dem föddes 15 juli 1946 i Tucson, Arizona.

Linda Ronstadt, född i Tucson i Arizona, är en av de mest framgångsrika kvinnliga artisterna genom tiderna. Trots detta är hon inte särskilt känd i Sverige. Kanske har hon varit en aning för eklektisk, för hon har samarbetat med alla från Dolly Parton och Neill Young till Frank Zappa och konstmusikern Philip Glass.

Från folk till miljonär

Släkten Ronstadt har lämnat stora bidrag till delstaten Arizonas historia, enda sedan Friedrich August Ronstadt från Hannovet på 1840-talet slog sig ned i vad som idag är en amerikansk delstat, men som då tillhörde Mexiko. Många i släkten har utmärkt sig som entreprenörer, men i släkten fanns också ett stort musikintresse.

Linda Ronstadt inledde sin karriär inom folkrock-scenen, i trion Stone Poneys. 1969 släpptes hennes första soloskiva, Hand Sown… Home Grown, som av många betraktas som den första alt country-skivan med en kvinnlig soloartist. Vid denna tidpunkt turnerade hon med flera kända artister, som the Doors och Jackson Browne, och uppträdde i flera tv-program, men berömmelsen kom först nästa decennium.

Med album som Heart Like a Wheel, Simple Dreams och Living in the USA blev Linda Ronstadt den första kvinnliga stjärnan att spela på de största arenorna. Hon fick smeknamn som First Lady of Rock, och Queen of Rock. 1978 tjänade hon tolv miljoner dollar, vilket motsvarar nästan 370 miljoner kronor i dagens penningvärde. Samma år utsågs hon tillsammans med Joni Mitchell, Stevie Nicks och Carly Simon till rockens drottning.

Ronstadt gjorde sin sista livekonsert 2009, och meddelade 2011 att hon gått i pension från artistlivet. Året därpå diagnosticerades hon med Parkinsons sjukdom, vilket gjorde att hon inte kan sjunga längre.