Det är inte alltid lika glammigt som man tror att vara musiker. Lyxen av att vara känd och få kärlek av fansen är den positiva sidan, medan hörselskador är en av de mörka. En ny undersökning visar att ungefär hälften av alla musiker har någon form av nedsatt hörsel.

musikerKändis på scenen i all ära, men som yrkesmusiker är det bland annat hörseln som drabbas negativt. Musikförbundet har gjort en undersökning som visar att varannan musiker lider av hörselnedsättning i någon form. Två svenskar som ofta pratar öppet om sina hörselskador är Björn Skifs och Mikael Wiehe.

Björn Skifs har levt med sin hörselskada i över 20 år. För att på ett någorlunda sätt kunna hänga med i samtal bär han hörselapparat. Han vet själv om att han i sina unga dagar inte använde sig av något hörselskydd under spelningar och hela tiden hade höger öra vänt mot förstärkare. Det är just det örat som är i sämst skick idag. Men trots detta ger Skifs såklart inte upp. Han fortsätter åka land och rike runt för att underhålla fansen. Med ny och modern teknik har han chans att höra och göra sina spelningar som om hörselskadan aldrig fanns.

En annan svensk musiker med hörselskada är Mikael Wiehe som även han bär hörapparat. Han är dock inte lika säker på att musikkarriären är den största boven till skadan. Han tror istället att åldern och generna är den största orsaken.

Motverka hörselskada

Det finns flera enkla sätt att motverka hörselskada och nedsatt hörsel som musiker. Nedan listas några tips som är bra att tänka på innan man drar igång sin konsert.

  • Använd hörselproppar eller hörselskydd i någon form. Det är inte någon som kommer märka detta då man som artist oftast står långt ifrån publiken.
  • Om flera musiker kommer finnas på plats på scenen under konserten ger det en positiv effekt om dem står med bra mellanrum från varandra. Då blir inte explosiviteten lika stor.
  • Var noga med att alla högtalare står med rätt avstånd från alla som ska befinna sig på scenen. Det finns olika regler man bör känna till för olika typer av högtalare.